Veraset ilamı (mirasçılık belgesi); muris öldüğünde terekesinde bulunan malvarlığı değerleri üzerinde hak sahibi bulunan mirasçılarının, bu hak sahipliğini ispat etmesine yarayan belgeye denir. Özellikle tenkis davası ve izale-i şüyu davalarında bu belge gereklidir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun ilk halinde veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verme yetkisi yalnızca sulh hukuk mahkemesine tanınmaktaydı. Ancak 14 Nisan 2011 tarihinde yürürlüğe giren 6217 sayılı Kanun’un 19/f.1 maddesi ile bu yetki noterliklere de verilmiştir. Peki; Veraset ilamı nedir? Veraset ilamı nasıl alınır? Mirasçılık belgesi istemi nasıl yapılır?
Veraset ilamı, bir diğer adıyla mirasçılık belgesi, yasal mirasçılara sulh hukuk mahkemesi veya noterlik tarafından verilen ve mirasçılık sıfatını gösteren bir belgedir.
Belirli bir murisin yasal mirasçılarının hangi kimse ya da kimselerden oluştuğunu ve bu kimselerin yasal miras paylarını gösteren belge veraset ilamıdır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) olmaksızın miras intikal işlemleri yapılamaz.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) düzenlenmesinin amacı, terekede hak sahibi mirasçıların hukuki durumlarını belirlemektir. Böylece, mirasçıların tereke üzerinde zilyetliği sağlanmakta yahut tasarruf imkânı tanınmaktadır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) nasıl alınır cenazesi olan her ailenin sorduğu sorudur. TMK m. 598 hükmü ile veraset ilamı (mirasçılık belgesi) sulh hukuk mahkemeleri veya noterliklere alınır. Veraset ilamı almak için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekir. Hâkim yahut noterin başvuru olmaksızın re’ sen veraset ilamı düzenleme yetkisi yoktur.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebi için başvurulduğu takdirde mahkeme veraset ilamı için gerekli belgeler veya noterden veraset ilamı için gerekli belgeler şunlardır:
Murise ait ölüm belgesinin yurt dışından alınması halinde söz konusu belge yeminli tercümanlar tarafından Türkçeye çevrilmeli ve Apostil şerhi alınmalıdır.
Veraset ilamı nereden alınır diye bakıldığında iki seçenek vardır:
Mirasçı tarafından gerekli belgelerin noterliğe ibrazı ile notere başvurulması suretiyle veraset ilamı alınabilir.
Bazı hallerde Noterlik Kanunu noterlerin veraset ilamı verme yetkisi sınırlandırılır. Bu hallerde mirasçı mutlaka sulh hukuk mahkemesine başvurmalıdır:
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için sulh hukuk mahkemesinde dava açılabilir. Yetkili mahkeme, murisin son yerleşim yeri mahkemesi ya da mirasçılardan her birinin yerleşim yeri mahkemesidir.
Sulh hukuk mahkemesine yapılan başvuruda, bu mahkemeye hitaben veraset ilamı istemli bir dilekçe yazılması ve dilekçe ekine nüfus kayıt örneği eklenmesi gerekmekir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmek için herhangi bir süre öngörülmez. Murisin ölümünün ardından veraset ilamının her zaman alınması mümkündür. Dolayısıyla ölümden sonra veraset ilamı süresi sınırı yoktur.
Ancak, ölümün ardından mirasın intikali sebebiyle karşılıksız malvarlığı değeri edinen mirasçılar bakımından veraset ve intikal vergisi doğar. Söz konusu verginin ödenmesi için ölümden itibaren 1 aylık bir süre vardır. Aksi takdirde mirasçılar aleyhine vergi cezaları doğar.
Bu nedenle, ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde veraset ilamının çıkarılması ve veraset ve intikal vergisinin ödenmesi gerekir.
Murisin ölümü ile oluşan tereke üzerinde hak sahibi olan mirasçıların hukuki durumlarının tespiti veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile mümkündür.
Her ne kadar murisin ölümü üzerine mirasçılık sıfatının kazanılması bakımından veraset ilamı çıkarılması zorunlu olmasa da birçok resmi prosedürün yerine getirilmesi bakımından mirasçılık sıfatının ispatı gerekir. Mirasçılık sıfatının ispatı ise veraset ilamının ibrazı ile mümkündür.
Mirasçıların tereke üzerinde zilyetliğini tesis etmek veya tasarruf imkânı sağlamak için veraset ilamı ile mirasçı oldukları tespit edilmelidir.
Önemle belirtilmelidir ki taşınmaz üzerindeki ayni tasarruflarda mirasçıların tasarruf yetkisine sahip olduğu veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile belgelenir.
Ayrıca başka birtakım işlemler için de veraset ilamına ihtiyaç duyulmaktadır. Örneğin veraset ilamı şu işlemlerde aranır:
Geçerli bir veraset ilamından söz edebilmek için bünyesinde birtakım bilgileri yeterli açıklıkta barındırması gerekir. Veraset ilamı örneği bakımından zorunlu içerik şunlardan oluşur:
Veraset ilamı nasıl çıkar diye bakıldığında öncelikle hak sahibi bulunan kişiler tarafından yetkili makamlara geçerli bir başvuruda bulunulmalıdır. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinin kabul edilmesi için başvuruda belirli şartlar aranır:
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisi yasal mirasçılara ve atanmış mirasçılara tanınır. Yasal mirasçılar, kanun tarafından kan esasına dayalı olarak düzenlenen ve sınırlı sayıda öngörülen kimselerdir. Atanmış mirasçılar ise muris tarafından düzenlenen vasiyetname veya miras sözleşmesi ile mirasçı kılınan kimselerdir. Hem yasal mirasçılar hem de atanmış mirasçılar, sulh mahkemelerine ya da noterlere başvurmak suretiyle veraset belgesi düzenlenmesini talep etme hakkına sahiptir.
Ancak muris tarafından ölüme bağlı tasarrufta bulunmak suretiyle mirasçı kılınan atanmış mirasçıların veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep edebilmesi için söz konusu ölüme bağlı tasarruflara 1 ay içinde itiraz edilmemiş olması gerekmekir.
Ayrıca murisin alacaklıları da İİK m. 94 hükmü uyarınca veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmeye yetkilidir. Murisin alacaklılarının veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep edebilmesi için mevcut bir icra takibi bulunmalı ya da icra müdürlüğü tarafından yetki verilmiş olmalıdır.
Vasiyeti yerine getirme görevlisi, tereke yöneticisi ve tereke tasfiye memuru kendi faaliyetlerini yerine getirmek için kural olarak veraset ilamına ihtiyaç duymaz. Zira, bunların yetkileri kanundan doğmaktadır. Ancak tapu sicil memurluğunda ya da başka bir kurumda tasarruf yetkilerini ispat etme yükümü altında bulunduklarından, mirasçılar adına veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisine sahip bulunur.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etmeye yetkili olmayan kimseler şunlardır:
Her ne kadar kural olarak bu kişiler veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talep etme yetkisine sahip olmasa da istisnai olarak mirası reddeden, mirastan yoksun olan, mirastan çıkarılan ya da mirastan feragat eden mirasçılar da kendilerine veraset ilamı verilmesini talep edebilmektedir. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) tenkis davasında da celp edilir.
Ancak söz konusu kimselerin talebi üzerine tanzim edilen veraset ilamında bu kimselerin “hukuki durumlarının sonuçlarının terekenin bölüştürülmesi sırasında gözetileceği” ibaresine yer verilir.
Son olarak, muris ile mevcut nüfus kayıtlarına göre hısımlık ilişkisi bulunmayan kimseye söz konusu kayıtlar düzeltilmediği sürece veraset ilamı verilmesi söz konusu olmaz.
Murisin malvarlığının tereke adıyla mirasçılara kalmasına intikal yahut mirasın geçişi denir. Nitekim, murisin ölümü ile intikale elverişli özel hukuk ilişkileri kanun gereğince ve kendiliğinden (ipso iure) mirasçılara geçer.
Her ne kadar, ölüm olgusunun gerçekleşmesi ile murisin sahip olduğu ayni haklar, alacaklar, diğer malvarlığı hakları ve taşınmazlar üzerindeki zilyetlikler mirasçılar tarafından doğrudan doğruya kazanılsa da murisin ölümünün ve mirasçıların hak sahipliğinin tespiti zorunluluğu ortaya çıkar.
Söz konusu zorunluluk, intikal bakımından mirasçıların yapması gereken birtakım prosedürleri beraberinde getirir. Bu işlemler bizzat mirasçı tarafından ya da veraset ilamı intikal avukatı tarafından gerçekleştirilir.
Öncelikle mirasçılık sıfatını ispatlayan bir veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması gerekir.
Veraset ilamının alınmasının ardından şu adımlar takip edilir:
Terekede bulunan değerlerin birden fazla beyanname ile bildirilmesi mümkün olduğu gibi tek beyanname ile de bildirimi mümkündür.
Vergi Usul Kanunu gereğince, veraset beyannamesi ibrazı ile yapılan bildirimin ölüm tarihinden itibaren 1 ay içinde yapılması gerekmektedir. Ancak VUK m. 16 uyarınca bu sürenin 3 ay daha uzatılması mümkün olur.
Veraset beyannamesi ile yapılan bildirimin tüm mirasçılar tarafından yapılması aranmaz. Mirasçılardan yalnızca birinin başvurması yeterli görülür.
Veraset beyannamesinin ibrazı üzerine vergi dairesi tarafından bir dosya oluşturulur. Bu dosyanın oluşturulması üzerine prosedürün tamamlanması bakımından her bir malvarlığı değeri için ilgili kuruma başvurulması gerekir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) aksi ispat edilebilen geçici bir belgedir. Bu yönüyle maddi bir hukuki etkiye sahip değildir. Ancak TMK m. 7 uyarınca resmi bir belge olması sebebiyle belgelediği olguların doğruluğuna kanıt oluşturur.
Nitekim, tapu memurları veraset ilamı ile bağlıdır. Tapu memurunun, veraset ilamının maddi anlamda doğruluğunu kontrol etme yetkisi yoktur. Tapu memurunun kontrolü ancak belgenin sulh hakimliği tarafından düzenlenmiş olması ve tüm yasal zorunlu unsurlara yer verilmesi ile sınırlıdır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) kesin hüküm teşkil etmez. Dolayısıyla veraset ilamının eksikliği, yanlışlığı ve geçersizliği her zaman ileri sürülebilir.
Bu takdirde, mirasçılardan her birinin yerleşim yerinde bulunan asliye hukuk mahkemesine dava açma hakkı bulunur. Söz konusu dava çekişmeli yargı usulüne tabi olarak görülmektedir. Davayı açan ilgili, diğer mirasçıları hasım olarak gösterir.
Veraset ilamına itiraz davaları herhangi bir süreye tabi olmaksızın her zaman açılma imkanına sahiptir.
Yasal ya da atanmış mirasçı sıfatını haiz olan herkes veraset ilamı talep etmeye yetkilidir. Murisin birden fazla mirasçısı bulunması durumunda yalnızca 1 mirasçının veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinde bulunması yeterlidir.
Yalnızca 1 mirasçı tarafından veraset ilamı talebinde bulunulduğu takdirde diğer mirasçıların rızası ya da onayı aranmaz. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) talebinde bulunmak için tüm mirasçıların birlikte hareket etme zorunluluğu yoktur.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) almak için noterliğe başvurulduğu takdirde aynı gün içerisinde bu belge hazır olmaktadır. Sulh hukuk mahkemesine başvurulduğunda ise bu süre birkaç güne uzayabilmektedir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem miras avukatı aracılığıyla hem de bizzat mirasçının başvurusu ile alınabilmektedir. Veraset ilamının alınması için avukatlık hizmetine başvurulmak isteniyor ise noter aracılığıyla avukata vekaletname çıkarılması gerekir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ile tüm mirasçılık hakları tespit edileceğinden bu konuda bir veraset avukatı yardımına başvurulması önem arz etmektedir. Aksi takdirde veraset ilamının iptali dahi söz konusu olabilir.
TMK m. 598 hükmü ile belirtildiği üzere veraset ilamı (mirasçılık belgesi) yalnızca sulh hukuk mahkemesinden ve noterliklerden alınabilir. E- devlet ya da başka bir platform aracılığıyla yahut başka bir devlet kurumundan veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alınması mümkün değildir.
Bununla birlikte, sulh hukuk mahkemesinden tarafından düzenlenen veraset ilamına e- devlet üzerinden “Veraset İlamı Sorgulama” bölümünden erişim mümkündür. Ancak noterlikçe düzenlenen veraset ilamlarına aynı bölüm üzerinden erişim mümkün değildir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) hem sulh hukuk mahkemesinden hem de noterlerden alınması mümkün bir resmî belgedir. Dolayısıyla veraset ilamı ücreti de nereden alındığına göre değişiklik gösterir.
2023 yılında, noterden veraset ilamı ücreti 2 kişi için 680 TL'dir. Bu tutar mirasçı sayısına göre değişir. Sulh hukuk mahkemesinden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) alma harç ücreti 878,20 TL'dir.
İstanbul Sulh Hukuk Mahkemesine
Davacı: A.B. (T.C. Kimlik No: 537290532)
Adresi: İstanbul
Muris: B.B. (T.C. Kimlik No: 483020002345)
Adresi: İstanbul
Konu: Veraset ilamı talebidir. (Mirasçılık belgesi istemidir.)
Açıklamalar: 437489302 T.C. kimlik numaralı muris B.B. 16/10/2022 tarihinde vefat etmiştir. Müvekkil murisin yasal mirasçısıdır. Müvekkilin murisin malları üzerinde tasarrufta bulunabilmesi için tarafımıza veraset ilamı (mirasçılık belgesi) verilmesini sayın mahkemenizden talep etme zorunluluğumuz hasıl olmuştur.
Hukuki Nedenler: TMK ve sair yasal mevzuat.
Hukuki Deliller: Nüfus kayıtları, tanık, yemin, bilirkişi ve ilgili sair deliller.
Sonuç ve İstem: Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle muris B.B.’ye ait mirasçılarını gösterir veraset ilamının müvekkile verilmesini vekaleten talep ederiz.
Davacı Vekili Avukat Pınar Denktaş
Veraset ilamı mirasçılık belgesi demektir. Kişinin vefatından sonra arda kalan mirasçılarının kim olduğunu belgeleyen evrak veraset ilamıdır. Veraset ilamı ile mirasbırakanın arda kalan malvarlığının paylaşımı yapılabilir. Bu belge olmadan mirasçılar hak iddiasında bulunamazlar.
Veraseti gösterir veraset ilamı (mirasçılık belgesi) ilam olarak veya noterlikten alınabilir. Veraset ilamının mahkemeden alınması için adliyede veraset davası açmak gerekir. Mirasçılık belgesi mahkemeden veraset ilamı (mirasçılık belgesi) olarak veya noterlikten alındığında mirasın nasıl paylaştırılacağı anlaşılır.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarmak için mahkemede dava açmak veya noterlikten işlem gerekir. Mahkemede açılacak dava avukat vasıtasıyla yürütülebilir. Dava sonunda veraset ilamını mahkeme mirasçıları belirlemek suretiyle tanzim eder. Noter de veraset ilamı (mirasçılık belgesi) çıkarabilir.
Veraset ilamı (mirasçılık belgesi) süresizdir. Yani veraset ilamının geçerli olduğu bir süre sınırı yoktur. Veraset ilamı (mirasçılık belgesi), yeni bir ilam alınana kadar geçerlidir. Çünkü iptali her zaman mümkündür. Eğer mirasçılar değişirse veya veraset ilamı (mirasçılık belgesi) iptal edilirse, yenisi alınmalıdır.